Problemi s venama

Problemi s venama – ima ih svaki drugi Hrvat!

Vene su žile kroz koje krv protiče do srca. Razlikuju se od arterija prema tanjim stijenkama i zaliscima koji pomažu krv potjerati prema gore u smjeru od nogu do srca. Gotovo svaki drugi Hrvat ima probleme s venama na što često upozoravaju i liječnici.


Tri vrste vena u organizmu 

Približno 90 posto krvi se vraća u srce po sistemu dubinskih vena koje se nalaze duboko u organizmu. Poznat nam je sistem površinskih vena, to su one vene koje se mogu vidjeti kroz kožu. Nalaze se u potkožnom tkivu i povezane su s dubokim venama preko sistema prethodnih vena. Bolesti vena su kronične bolesti prije svega vena u nogama. Smanjena funkcija dubokih vena manje je česta pojava ali može imati fatalne ishode, čak i smrt. 


Proširene vene – bolesno stanje proširenih vena ​

Bolesti vena nastaju zbog smetnji u venskoj cirkulaciji zbog koje se povećava tlak u nogama. Žilne stijenke vena se razmaknu, zalisci vena popuštaju i to otežava potisak krvi prema srcu. Do prvih problema s venama može doći i nakon 18 godine života. Ako bolesno stanje ne tretiramo dovoljno ozbiljno tada dolazi do pojave proširenih vena. Čak trećina Hrvata ima vidljive proširene vene što označava stanje raširenih površinskih vena na nogama. Prvi simptomi bolesti su osjećaj teških, umornih nogu, svrbež, oticanje površine stopala ili gležnjeva, nemirne noge i grčevi po noći.  Kako se bolest ne liječi i napreduje tako dolazi do tamnije boje kože koja postaje sve tvrđa. Posljednja faza bolesti vena su rasjedi koje imaju čak dvije trećine osoba starijih od 70 godina.

Približno 90 posto krvi se vraća u srce po sistemu dubinskih vena koje se nalaze duboko u organizmu. Poznat nam je sistem površinskih vena, to su one vene koje se mogu vidjeti kroz kožu. Nalaze se u potkožnom tkivu i povezane su s dubokim venama preko sistema prethodnih vena.

Kako smanjiti rizike za nastanak venskih bolesti?

Neki od glavnih čimbenika za nastanak venski bolesti su pretilost odnosno višak tjelesne težine, dugotrajno sjedenje, prenašanje teških tereta i starost. Među čimbenike rizika ubrajamo i pušenje, neprimjerna obuća (visoke pete) i pretijesna odjeća koja usporava cirkulaciju krvi.

Na nastanak venskih bolesti utječe i izloženost visokim temperaturama, ravna stopala i hormonske smetnje (kontracepcija, trudnoća, menopauza) Bolest je nasljedna te se u određenim slučajevima ponavlja i kod više članova obitelji.  

 

Kako si pomoći?

Važno je da se oboljeli odmah odluče za liječenje s kompresijskom terapijom – oblaganje kompresijskim zavojem ili nošenjem kompresijskih nogavica koje pomažu mišićnoj crpki pri potiskivanju krvi u venama u pravom smjeru, to savjetuju liječnici.  

Ljekovito bilje (odnosno njihovi pripravci; čaj, masti, kapsule …), koje pomaže pri venskoj cirkulaciji su: divlji kesten, glog, bodljikava veprina, gotu kola, hamamelis i stolisnik. Preporučuju se i dopune prehrani u obliku ekstrakta grožđanih sjemenki i zelenih algi.

Kao preventiva kod nastanka proširenih vena preporučuje se bicikliranje ili hodanje pri duljim razdobljima sjedenja (kratak prekid u sjedećeg položaja ili kod ležećeg položaja podizanje nogu iznad razine glave).  

Najvažniji savjeti za sprječavanje pojave proširenih vena

Da li većina vaših članova obitelji ima problema s proširenim venama i da li vas plaši ta činjenica te mogućnost da se proširene vene pojave i kod vas? Svakako stoji činjenica da je genetska predispozicija nešto što vam daje sklonost toj pojavi ali da li znate da je puno čimbenika u vašim rukama? S navedenim savjetima možete značajno smanjiti mogućnost nastanka proširenih vena koje se prije svega pojavljuju na nogama.

 

Radi se o pojavi gdje dolazi do proširenja i slabljenja žila što je usko povezano uz slabiju cirkulaciju krvi. Proširene vene nisu samo estetski problem jer one mogu uzorkovati i ozbiljne bolove u nogama. Kako dakle djelovati kako biste izbjegli te probleme i što učiniti kada se pojave proširene vene?

 

Ne stojite predugo u istom položaju 

Potpuno je neprirodno da je naše tijelo dugo u jednom, neprimjerenom položaju neovisno o tome da li sjedite ili stojite. Obratite pozornost na to da redovno mijenjate položaj tijela makar se radilo i o maloj promjeni jer na taj način sprječavate zaustavljanje cirkulacije. Kod sjedećeg položaja pri radu pokušajte imati više manjih odmora na način da koju minutu ustanete i razgibate se.

 

Tuširanje s hladnom i toplom vodom

Za sprječavanje proširenih vena korisno je i tuširanje gdje izmjenično koristite hladnu i toplu vodu. Na taj način možete značajno pomoći poboljšanju vaše cirkulacije kod se posljedično smanjuje opasnot pojave proširenih vena.

Potpuno je neprirodno da je naše tijelo dugo u jednom, neprimjerenom položaju neovisno o tome da li sjedite ili stojite. Obratite pozornost na to da redovno mijenjate položaj tijela makar se radilo i o maloj promjeni jer na taj način sprječavate zaustavljanje cirkulacije. 

Ne nosite pretijesnu odjeću

Nikada nemojte modu pretpostaviti zdravlju. Kod sprječavanja proširenih vena važno je i da nostie odjeću koja nije pretijesna. Posebno obratite pozornost kod izbora hlača. Žene trebaju izbjegavati nošenje obuće s visokom petom. 


Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Određene skupine ljudi su u posebno velikoj opasnosti za nastanak proširenih vena. Rizik se povećava s starenjem ali to još uvijek ne znači da će se sigurno pojaviti proširene vene. Još veći utjecaj od starenja ima pojava prekomjerne tjelesne težine.  Podaci govore da su proširene vene češća pojava kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Ako i sami imate suvišne kilograme tada je mršavljenje jedan od najvažnijih savjeta za sprječavanje pojave proširenih vena.


Pobrinite se za redovnu tjelesnu aktivnost

Za dobru cirkulaciju važno je redovno gibanje. Ako želite smanjiti rizik od pojave proširenih vena tada uzmite dovoljno vremena za tjelesnu aktivnost jer će to smanjiti i ostale rizike za probleme s zdravljem. 


Konzumirajte namirnice koje potiču bolju cirkulaciju krvi

Važan savjet za sprječavanje pojave proširenih vena je i pažnja na namirnice koje svakodnevno konzumiramo.  Poskušajte konzumirati čim više namirnica koje potiču cirkulaciju krvi. Jedan od najboljih izbora je kajanski papar.