Jetra je naša najveća naprava za pročišćavanje

Jetra je naša najveća naprava za pročišćavanje

Jetra je najvažniji metabolni organ jer se u njoj odvija čak 60 posto svih metabolnih procesa. Jetra obavlja više od stotinu funkcija a najvažnije su pretvaranje hrane u energiju, razgradnja toksina i čišćenje krvi. Ona je organ bez živaca koji signaliziraju bolest i na taj način često i nismo svjesni bolesti jetre sve dok bolest nije jako napredovala.


Jetra i njezini zadaci 

Jetra i njezino djelovanje ima veliki utjecaj na opće stanje organizma. Da li znate da je jetra iza kože naš najveći organ koji teži između 1-2.5 kg?


Njezina funkcija je da prerađuje hranu i nusprodukte prerade hrane. U jetri nastaje žuć koja se potom skladišti. Kao što srce »samo« crpi i pumpa a pluća »samo« dišu tako jetra pored mozga ima jako važnu zadaću a ona je da prerađuje sve dijelove hrane kako bi je stanice mogle koristiti i kao najveća žlijezda u našem organizmu proivodi gotovo litru žući na dan koja onda u crijevima razgrađuje masnoće i brojne štetne tvari koje predstavljaju opasnost za organizam. Jetra, naša naprava za pročišćavanje, djeluje i radi odlično ako je ne preopteretimo.


Moguće je povremeno samočišćenje jetre s nekoliko dana prehrane bez jakih masnoća ili cjelodnevnim postom.


Što jetri najviše šteti?

Jetri najviše šteti nepravilna i premasna hrana, uživanje alkohola, izloženost dimu cigareta i neočišćen zrak, bojila i topila te pretjerana uporaba lijekova. Neumjereno konzumiranje alkohola je najčešći uzrok bolesti jetre u razvijenom svijetu te uzrokuje alkoholni hepatitis i cirozu jetre. Čest problem u razvijenom svijetu jest zamašćenost jetre (steatoza) gdje masnoće u jetri dosežu više od 5 posto težine tog organa. Uzroci za nastanak zamašćenosti jetre su brojni a kod nas su oni najčešće pretilost, alkoholizam i šećerna bolest tip II.


Nema pravodobnog upozorenja bolesti jetre

Da imamo probleme s jetrom često prekasno saznajemo jer simptomi preopterećenosti rada jetre ostaju dugo sakriveni. Za probleme koje imamo s jetrom često krivimo i rad ostalih organa i druge dijelove tijela. Dijagnosticiranje problema dodatno otežava i činjenica da jetra ne boli i teško je možemo opipati jer se nalazi između rebara. Njezina iznimna moć regeneracije je velika prednost za naš organizam jer se jetra može relativno brzo obnoviti i vratiti u zdravo stanje naravno pod uvjetom da bolest jetre nije jako uznapredovala. To je također jedan od razloga zbog čega bismo trebali razmisliti o detoksikaciji jetre jer na taj način potičemo njenu samoobnovu odnosno regeneraciju.

Jetri najviše šteti nepravilna i premasna hrana, uživanje alkohola, izloženost dimu cigareta i neočišćen zrak, bojila i topila te pretjerana uporaba lijekova. Neumjereno konzumiranje alkohola je najčešći uzrok bolesti jetre u razvijenom svijetu te uzrokuje alkoholni hepatitis i cirozu jetre.

Detoksikacija – kako i zašto započeti taj proces?

Iz svega do sada navedenog više je nego očito da je jetra organ koji se treba držati u dobroj formi ako želimo živjeti zdravo i produktivno, ako želimo uživati svaki dan i ako želimo očuvati svoju vitalnost. Povremeni proces detoksikacije jetre može vas dovesti do zaključka da je izvor vaših trenutnih zdravstvenih problema upravo u jetri i ta detoksikacija može koristiti gotovo svakoj osobi.


Kada krenete s detoksikacijom veliku pozornost morate staviti na izbor namirnica koje ćete konzumirati u tom procesu. Ključno mjesto među tim namirnicama zauzima zeleno povrće (posebno brokula i kelj), voće, mahunarke i neprerađene žitarice. Konzumirajte i kvalitetne masnoće a loših se klonite u dužem razodoblju. Prilikom procesa detoksikacije trebate napraviti odmak od hrane koja opterećuje rad jetre;  bijelog šećera, bijelog brašna, procesirane hrane, kave i alkohola.  


Važan dio detoksikacije jest i odluka da ćemo pozorno osluškivati potrebe svojeg organizma odnosno pripaziti ćemo na to koje namirnice djeluju negativno na nas. Često probleme mogu uzorkovati mlijeko, jaja, kakao, gluten, citrusi (često se konzumira limunov sok u mlakoj vodi kojeg pijemo na tašte), jagode, sezam i orašasti plodovi. Koje namirnice ćete koristiti u budućnosti morate odlučiti sami, u skladu sa svojim osjećajem. Ne zaboravite da post i čišćenje organizma zahtjeva uzimanje dovoljnih količina pitke vode. Bržem napretku u detkosikaciji organizma mogu pomoći i razne kupelji, sauna i redovna tjellesna aktivnost.


Sikavica kao pomoć jetri

Sikavica je biljka koja je jedna od najistraživanijih na području zdravlja jetre. Ona je snažan antioksidant što znači da se uspješno veže na stanične receptore na koje su se vezali i toksini. Većina toksina je topljiva u mastima, pa ih tijelo pretvara u oblik topiv u vodi prije nego što ih eliminira: u prvoj fazi organizam treba antioksidante (posebno sikavicu) i vitamine B-kompleksa.


U drugoj fazi, tijekom detoksikacije, toksini se izlučuju iz masnih stanica i putuju kroz krvotok. Ako ne ubrzamo njihovo izlučivanje, može doći do puno problema, pa se moramo pobrinuti za redovitu probavu i obavljati aktivnosti gdje se potiče proces znojenja odnosno izluičivanja toksina iz organizma. 

Najznačajniji simptomi bolesti jetre

Činjenica da gotovo nikada ne možemo izravno promatrati svoje unutarnje organe često je kriva što smo ih jednostavno zaboravili ili uzeli zdravo za gotovo. Nažalost, samo teža oboljenja dovode do spoznaje razine štete koju smo nanijeli svojem organizmu s nezdravim svakodnevnim navikama.


Jetra je definitvno jedan od naših najvažnijih organa. Njezini zadaci uključuju sintezu bjelančevina važnih za zgrušavanje krvi, prijenos kisika u stanice i snažan imunološki sustav, skladištenje važnih hranjivih tvari, stvaranje žuči, skladištenje glukoze u obliku glikogena, uklanjanje štetnih tvari iz tijela i razgradnju zasićene masti.


Kada jetra ne funkcionira kako bi trebala cijeli organizam je preopterećen i pati. Bolesti jetre često su povezane s prekomjernom konzumacijom alkohola (ciroza), ali postoje i drugi uzroci oštećenja. Za razne probleme s jetrom vrlo je važno da se dijagnoza postavi što je prije moguće jer to povećava šanse za uspjeh liječenja. Mi često sami možemo učiniti najviše, naprimjer poznavanje (ranih) simptoma bolesti jetre definitivno će vam pomoći da brzo otkrijete probleme ako se pojave i čim prije posjetite liječnika.


Žuta boja kože

Naša koža predstavlja prvu obrambenu liniju organizma te zbog toga na osnovi izgleda kože možemo ocijeniti u kojem je stanju naš organizam. Kada su prisutni problemi s jetrom koža poprima žučkast izgled. Bolesti jetre mogu se priklazati i u obliku drugih simptoma kao što su prištići, svrbež, akne ili vidljive krvne žile.


Žute ili crvene bjeloočnice

Slično kao i kod kože simptomi problema s jetrom mogu se očitovati i na bjeloočnicama. One mogu otrkiti puno o ljudskom zdravlju. Bjeloočnice osoba s problemima s jetrom često su žućkaste, a oči su često crvene, nadražene i natečene.


Brzo povećavanje tjelesne težine

Povećanje tjelesne težine može se povezati s raznim uzrocima, ali često je popraćeno usporenim metabolizmom što također može biti znak oslabljenog rada jetre. Naša jetra treba između ostalog kontrolirati skladištenje masti i regulirati razinu šećera u krvi, no ponekad može postati previše opterećena uklanjanjem raznih otrovnih tvari pa zanemaruje druge zadatke. U mnogim slučajevima to dovodi do tkz. masne bolesti jetre pa je neuobičajeno brzo povećanje tjelesne težine simptom koji se ne smijete zanemariti.

Sikavica je biljka koja je jedna od najistraživanijih na području zdravlja jetre. Ona je snažan antioksidant što znači da se uspješno veže na stanične receptore na koje su se vezali i toksini. Većina toksina je topljiva u mastima, pa ih tijelo pretvara u oblik topiv u vodi prije nego što ih eliminira: u prvoj fazi organizam treba antioksidante (posebno sikavicu) i vitamine B-kompleksa.

Promijenjena boja stolice 

Stolica svjetlije boje nego inače može biti znak problema s jetrom i žučnim mjehurom. Jetra oslobađa soli iz žuči u stolicu što joj daje karakterističnu smeđu boju. Ako jetra više ne proizvodi dovoljno žuč ili je protok žuči blokiran, stolica će najvjerojatnije postati vrlo svijetle boje. 


Oslabljen imunološki sustav

Preopterećenje jetre uklanjanjem otrovnih tvari može između ostalog dovesti do toga da jetra više ne može sudjelovati u jačanju imunološkog sustava. Kao rezultat toga možete postati mnogo osjetljiviji na određene tvari, organizme i poznate alergene koji vam u prošlosti nisu stvarali posebne probleme. Ako se razbolijevate češće nego prije tada uzrok tome može biti nepravilan rad vaše jetre iako rijetko tko razmišlja o ovoj mogućnosti.


Bolovi u trbuhu 

Jetra je veliki organ koji zauzima značajan dio trbušne šupljine. Kada je jetra preopterećena ona se često može upaliti pa je primjetna nadutost dok se mogu primjetiti i problemi slični onima kao i kod previše tjelovježbe.