5 znakova da probiotici doista djeluju

5 znakova da probiotici doista djeluju

U posljednje vrijeme puno se govori o smislu probiotika kao i korisnih bakterija, onih koje žive u našim crijevima te koliko su one važne za naše dobro zdravlje. 

 

Probiotici su više od dodatka za bolju probavu

Kod spominjanja riječi »probiotici« malo tko pomisli isključivo na probavu odnosno na poboljšanje probave iako je to neupitno jedna od najvećih koristi probiotika a njihovi blagotvorni učinci nisu ograničeni samo na probavni sustav. Sve više studija jasno dokazuje da je naš crijevni mikrobiom povezan s brojnim organima, organskim sistemima i procesima u našem organizmu između ostalog i sa imunološkim sustavom.

 

Na taj način probiotici mogu jednostavno pomoći kod smanjivanja rizika zaraze s virusima koji uzrokuju prehlade ili gripu. Ako ste se razboljeli tada je uz pomoć probiotika moguće skratiti i ublažiti neugodne simptome. 

 

Ako govorimo o koristima probiotika od onih koji ih uzimaju, na koje promjene u organizmu moramo biti posebno pozorni?

 

Poboljšano raspoloženje

Naša crijeva imaju veliki utjecaj na naše raspoloženje i opće stanje organizma. Pomanjkanje korisnih bakterija u crijevima može između ostalog povećati i opasnost od depresije.  Jedan od važnijih simptoma djelovanja probiotika jest poboljšano raspoloženje zbog djelovanja i povećanja tvorbe  serotonina, neurotransmitora koji ima ključan utjecaj na naše raspoloženje, spavanje, apetit i još puno toga više. Više korisnih bakterija u crijevima obično znači i manju mogućnost za stres i negativne misli te bolji san.

 

Više energije

Da li vam često ponestaje energije ili se brinete oko toga da li dovoljno spavate? Možda je krivnja u neravnotežama u vašim crijevima prije svega u pomanjkanju korisnih bakterija. Ako opažate da nakon uzimanja probiotika imate više energije nego prije to je svakako dobar znak.

Jedan od važnijih simptoma djelovanja probiotika jest poboljšano raspoloženje zbog djelovanja i povećanja tvorbe  serotonina, neurotransmitora koji ima ključan utjecaj na naše raspoloženje, spavanje, apetit i još puno toga više. Više korisnih bakterija u crijevima obično znači i manju mogućnost za stres i negativne misli te bolji san.

Bolja koncentracija

Česti problemi s koncentracijom također mogu dolaziti iz probave i crijeva. Jedna od korisnih nuspojava uzimanja probiotika jest i lakša koncentracija kod zahtjevnijih zadataka te bistrije misli u odnosu na prethodno stanje prije uzimanja probiotika.

 

Manje probavnih problema

Vjerojatno najbolji znak da su probiotici odlični za vas je bolja probava. To između ostalog znači manje porblema sa napuhanošću, manje vjetorva, zatvora i slično. Zbog bolje probave smanjiti će se i opasnost za pomanjkanje raznih tvari dok će apsorpcija  različitih vitamina i minerala biti puno bolja.

 

Snažniji imunološki sustav

Veliki dio našeg imunološkog sustava (prema nekim ocjenama čak 70% do 80%) ovisan je o kvaliteti probave. Više probiotika odnosno korisnih bakterija može doprinijeti k tome da ćete se manje razboljevati nego prije. Na taj način je dostatan unos probiotika još više važan u hladnijim mjesecima kada je opasnost od gripe i prehlade načelno puno veća.  

Problemi s zatvorom? Ovih 7 namirnica usporava vašu probavu!

Pojava zatvora je problem o kojem većina ljudi nerado govori na glas a ona je zapravo jako česta pojava – ne samo kod starije populacije već i kod mlađih osoba. Ako sami rijetko odlazite na toalet radi velike nužde tada prvo razmislite o svojoj prehrani.

 

Određene namirnice su poznate po tome da usporavaju probavu koja dovodi do velikih problema i neugodnih osjećaja kod odlaska na toalet. Srećom, povećan unos vlakana i vode može dovesti do brzog olakšanja.

 

Polugotova zamrznuta jela

Često je takva vrsta obroka vrlo praktična ali ako pretjerujete s tom vrstom hrane koje možete pronaći u zamrzivačima možete doći u ozbiljne probleme s probavom.

 

Namirnice koje se koriste kod industrijskih jako obrađenih jela sadrže puno manje vlakana od svježih namirnica. Ako k tome dodajemo i konzervasne prisutne u toj hrani te umjetna sladila tada nije čudno kako jednostavno dolazi do zatvora. 

 

Meso

Niti jedna vrsta mesa ne sadrži topljiva vlakna važna za probavu. Najveći rizik za nastanak zatvora dolazi od pretjerane konzumacije crvenog mesa. Ne radi se samo o nedostatku vlakana već i o velikoj količini masti. Takva kombinacija je posebno problematična za probavu.

 

Čips, krekeri i druge slane grickalice

Često se problemi s probavom pojavljuju zbog pretjerivanja s slanim grickalicama kao što su krekeri ili čips- Ako ih konzumirate samo povremeno tada neće doći do velikih problema međutim za svakodnevne obroke birajte namirnice s većim udjelom vlakana i s manjim udjelom masnoća i soli.

Često se problemi s probavom pojavljuju zbog pretjerivanja s slanim grickalicama kao što su krekeri ili čips- Ako ih konzumirate samo povremeno tada neće doći do velikih problema međutim za svakodnevne obroke birajte namirnice s većim udjelom vlakana i s manjim udjelom masnoća i soli.

Slatke poslastice

Hrana u kojoj često uživa naše nepce često nažalost nije najbolja za našu probavu. Tako su i slatke namirnice – posebno čokolada – jedne od najčešćih razloga zašto je vaša probava toliko usporena. 

 

Mlijeko i mliječni proizvodi

Visok udio masnoća jedan je od glavnih razloga zbog čega se mlijeko i mliječni proizvodi dovode u vezu s pojavom zatvora.

Česte nuspojave zatvora su vjetrovi i napuhanost koji su ujedno i simptomi intolerancije na laktozu.

 

Bijeli kruh i drugi proizvodi iz bijelog brašna 

Jedan od prvih savjeta za sve koji imaju problema sa probavom i zatvorom jest zamjena proizvoda od bijelog brašna s onim od punog zrna. Na taj način možete svojem organizmu osigurati dovoljno vlakana i na taj način smanjiti probleme sa zatvorom.  

 

Nezrele banane

Kako smo već do sada naveli, osnova dobre probave jest konzumacija hrane bogate vlaknima. Među najbolje izvore vlaknina ubrajaju se voće i povrće. Međutim nije niti sve voće lako probavljivo, primjer su banane jer one ako su nezrele mogu usporiti metabolizam i probavu pa se pobrinite da su banane prije konzumacije doista i dovoljno zrele.